WOZ-waarde niet hetzelfde als marktwaarde eigen woning

NVM-makelaar ook betrouwbare taxateur
21 juni 2016
Show all

WOZ-waarde niet hetzelfde als marktwaarde eigen woning

De marktwaarde van een eigen woning is niet precies hetzelfde als de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van diezelfde woning. De WOZ is weliswaar op de vrije verkoopwaarde van uw huis gebaseerd, maar loopt een jaar achter op de actuele marktomstandigheden.

De WOZ-waarde die in 2015 geldt en die u dit jaar terugziet in uw belastingaanslag, is al bepaald op 1 januari 2014. De WOZ-waarde is een benadering die uw gemeente heeft vastgesteld en is onder andere gebaseerd op de waarde van vergelijkbare woningen. De marktwaarde van uw woning wordt echter bepaald door een taxateur, die bijvoorbeeld is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Bezwaar

Ondanks de verschillen kan de WOZ-waarde in sommige gevallen toch als marktwaarde dienen. Als u bij uw gemeente bezwaar aantekent tegen de vastgestelde WOZ-waarde, kan het zijn dat er een taxateur langskomt om de waarde opnieuw te berekenen.

Een NVM-makelaar is zeer deskundig in het bepalen van de werkelijke waarde van uw woning en kan u helpen om zo nodig bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *